Hír, Nevelési tippek

Fóti hírnök

Fóti Hírnök: Kutyanavelési tippek

A szocializáció fontossága és a séta

 Hogy érjük el, hogy kedvencünk jól szocializált legyen kutyákkal és emberekkel? Mindenki tudja, ehhez kutyák és emberek közé kell járni, ami nem egyértelmű sokaknak, hogy a család másik kutyája erre nem alkalmas, sőt a saját kert is kevés. Minden kutyának ingerekre és élményekre van szükségük kerten/lakáson kívül, hogy kiegyensúlyozott és szociálissá váljanak úgy, mint gyermekeink. Vannak könnyebben szocializálható ebek és vannak nehezebben. Fontos korán elkezdeni, mert felnőttként már sokkal nehezebb a szociális viselkedés elsajátítása. Egy szociális kutyával minden egyszerűbb!
Kedvencünk a többi kutyától tudja legjobban megtanulni és elsajátítani a helyes viselkedést. Mi ehhez kevesek vagyunk, hisz nem vagyunk kutyák. Ha szeretnénk kedvencünket önfeledten játszani látni keressünk neki kutyatársaságot.

 Maga a séta a kutyák számára is ideális a szocializációra, mert így a többi eb figyelmét eltereli a változó környezet, sok új inger és szag. Bizonytalanabb újoncok gyorsabban oldódnak séta közben a megoszló figyelemben, ezzel felgyorsíthatjuk a kutyák összeszoktatását. Az ily módon sétáló kutyák kötődnek egymáshoz, mint ha falka lennének. Meg hát ez nekünk is jót tesz a friss levegő és a mozgás. Hozzunk össze túrákat vagy nagyobb sétákat. Pórázon ne engedjük össze játék gyanánt, mert könnyen balesettel végződik, összegabalyodva megsérülhetnek, megijedhetnek. Gyakori, hogy feszes pórázon agresszívvé válnak a másik kutyával szembe és verekedést eredményez. Arról nem is
beszélve, ha meglát egy másik kutyát oda rángat minket, mert azt tanítottuk neki, ha barátkozni akar rángassa a pórázt, ez egy chivavánál vicces ugyan de egy 40kg-os kutyánál már kihívás talpon maradni.

 Akkor hogyan tudnak játszani, ha nem engedhetjük össze őket pórázon? Erre remek hely egy körbekerített kutyafuttató ahol biztonsággal elengedhetjük! Kutyaiskola területe ahol szakember segítségével problémákat is meg tanulhatunk megoldani és a kutyánknak megfelelő korú ebekkel lehet együtt. Itt is szabályokra van szükségünk, hogy mindenki jól érezze magát. Szabályok: nem terrorizálunk, nem dominálunk, nem verekedünk. A kergetőző vagy üldöző játékkal óvatosan, mert könnyen töréssel, szalag szakadással, verekedéssel és akár eltűnéssel végződhet. Tudnak másképp is játszani! A gazdi feladata a szertelen kutyáját leállítani, mint azt az embergyerekkel teszik a szülők.
 Hol lehet még elengedni a kutyákat? Nehéz kérdés! A kutyát póráz nélkül nem engedhetjük el csak az erre kijelölt helyen! Külterületen, játszótereken, közterületen tilos elengedni, kiemelném a természetvédelmi területet is ahol a vadállatok miatt fokozottan veszélyes póráz nélkül sétáltatni, és számíthatunk arra, ha kedvencünk vadat űzve lelép, dúvaddá válik és a vadász kötelessége kilőni. Ne legyünk felelőtlenek. A jogszabályok nem ismerete nem mentesít azok betartása ellen. A kulturált kutyatartáshoz hozzá tartozik a végtermékek összegyűjtése is! Hol nem kell összeszedni kedvencünk után a kutyaürüléket? Tévhit, ha a mezőn intézi el a dolgát nem kell összeszednünk, mert az adott terület valaki tulajdona és növény termesztésre vagy állatok ellátására szolgál, a kutyaürülék nem jó
trágyázására(Veszélyes hulladéknak minősül)! Nézzük meg mit tesz saját kertünkben. Mi sem örülünk annak, ha belelépünk.
  • Text Hover