Hír, Nevelési tippek

Fóti hírnök

Fóti Hírnök: Kutyanavelési tippek

Elengedés és találkozások

 Sok gazdának gondot okoz tekintettel lenni a környezetére. Sokan meggondolatlanok és jóhiszeműek, de sajnos többeket nem érdekli a másik. Ha kutyát sétáltatunk elkerülhetetlen, hogy más kutyával vagy emberrel találkozzunk. Mi okozhat gondot?
Gyakori probléma, hogy a barátságos kutyákat mindenkihez odaengedik “Nem bánt”. Gazdi büszke és jóhiszemű. De ha a kiszemelt eb (aki pórázon van) ellenkezőleg, úgy megfogja, hogy alig bírjuk kiszedni a szájából és rohanunk vele az ügyeletre. “Hogy merészeli ezt a kutyát ki vinni az utcára?!”. Ki a hibás? Ebben az esetben az, aki szabadon engedte a kutyáját. Mindenkinek joga van kutyát sétáltatni. (Fontos tudni a jogszabály minden gazdát arra kötelez, hogy csak pórázon sétáltathat kutyát és csak a kutyázásra kijelölt helyen engedheti szabadon! Kivétel nélkül!) Ha netán az emberek vagy gyerekek rettegnek kedvencünktől, sikítozva menekülnek kalimpálnak, rugdalnak kiakadunk rajtuk... veszekedni kezdünk “Nem bánt!”. Nekünk kell gondoskodnunk arról hogy kutyánk idegenhez ne menjen oda!

 Előfordul, hogy váratlanul kedvencünk megkap egy idegent esetleg verekedést kezdeményez a másik kutyával, a ledöbbent gazdik későn reagálnak- “Még soha nem harapott meg senkit”. Egyszer felnő és jönnek a gondok. Mindennek meg van a maga jele, csak ezt a gazdik nem veszik észre, sajnos. Sokszor ekkor döbbennek rá, hogy szakemberhez kellene fordulni.
- “Prüntyi nem nagy viszont kemény, még annak a nagy fekete kutyának is neki menne ”. Viccesen fél kézzel visszatartjuk jókat nevetve a kis gladiátoron. Viszont a nagy fekete “csöpp testével” fejébe vette, hogy elintézi Prüntyit, gazdája alig bírja fékezni. Mindenki el tudja képzelni a végkifejletet... Persze a nagy feketét hibáztatjuk, mert ő a nagyobb, de Prüntyi gazdája tehetett volna ez ellen, ha nem engedi, hogy hergelje a másikat. Meg különben is félelem agresszív, nem érzi jól magát a bőrében. Tegyünk ellene!

 Tipp: Ne engedjük soha kedvencünket tőlünk távoli kutyához rohanni, még akkor sem, ha ismerős. Ha kell vegyük pórázra és csak biztonságos közelségben csatoljuk le róla (pl. 5méteren belül). Ha hagyjuk kedvencünket akár egy úton is átszaladhat ahogy kutyát lát, el is üthetik. Tőlünk távol, ha verekedés alakul ki időbe telik odafutni és segíteni. Ha ismeretlen kérdezzük meg odaengedhetjük e kutyusunkat. Vannak kutyák akiknél vegyük figyelembe a nemüket. Ha láthatóan “menekülnek” fogjuk meg kutyusunk, mert játéknak venné és megtörténhet a baj. Ha kedvencünk támadólag lép fel egy másik kutyával szemben, zökkentsük ki, akadályozzuk meg a támadásában. Nem minden ember szereti a kutyákat! Legyünk rájuk is tekintettel! Ha ez nem megy forduljunk szakemberhez!
Legyünk figyelemmel másokra is!
  • Text Hover